Δευτέρα 10 Μαΐου 2010

Ο Κρίνος

Ο Ηρακλής,ο θρυλικός ήρωας των αρχαίων Ελλήνων,ήταν γιος του βασιλιά της Θήβας Αμφιτρίωνα και της Αλκμήνης.Όμως,οι αρχαίοι μας πρόγονοι πίστευαν πως ήταν γιός του ίδιου του Δία,γι'αυτό και έγινε τόσο δυνατός,όσο κανένας άλλος άνθρωπος στη γη.

Όταν λοιπόν γεννήθηκε ο Ηρακλής,ο Δίας αποφάσισε να τον κάνει αθάνατο.Αλλά για να το κατορθώσει αυτό,θα έπρεπε το παιδί να πιεί γάλα θεϊκό,να θηλάσει δηλαδή μια θεά.Αλλά...ποια θεά θα δεχόταν να το κάνει αυτό;

Ο Δίας σκέφτηκε την Ήρα.Μα δεν τολμούσε να της πει πως το παιδί ήταν δικό του.Η Ήρα όχι μόνο δε θα δεχόταν να θηλάσει τον Ηρακλή αλλά θα προσπαθούσε μάλιστα να τον σκοτώσει.Πράγμα που δοκίμασε να κάνει λίγο αργότερα,όταν έστειλε να τον πνίξουν στην κούνια του δύο πελώρια φίδια.

Προσπαθούσε λοιπόν ο Δίας να σκεφθεί με ποιο τρόπο θα μπορούσε να ξεγελάσει την Ήρα ώστε να θηλάσει τον Ηρακλή και...στο τέλος κατέστρωσε το πονηρό μυαλό του ένα σχέδιο.Το βράδυ πότισε την Ήρα μ'ένα κόκκινο γλυκό κρασί.Ανύποπτη εκείνη ήπιε αρκετό και σε λίγο ξάπλωσε μισομεθυσμένη να κοιμηθεί.

Πέταξε τότε ο Δίας ως τη Θήβα,άρπαξε το μωρό από την κούνια του,το έφερε στον Όλυμπο και πλησιάζοντας σιγά σιγά την κοιμισμένη Ήρα,το τοποθέτησε απαλά στο πλάι της.
Έτσι καθώς ήταν βαθιά κοιμισμένη,το μωρό θα τη θήλαζε χωρίς εκείνη να πάρει τίποτε είδηση και θα γινόταν αθάνατο!

Τα χεράκια του Ηρακλή κινήθηκαν,άγγιξαν την Ήρα και τότε η θεά,με το άγγιγμά του μισοξύπνησε.Άνοιξε τα μάτια της,είδε το μωρό πλάι της και ζαλισμένη ακόμα προσπάθησε να θημυθεί που βρισκόταν και...
<<Μα αυτό το μωρό δεν είναι δικό μου!>>σκέφθηκε όταν ξεκαθάρισε το μυαλό της.

Αν ο Δίας ήταν μια φορά πονηρός η Ήρα ήταν δύο.Κατάλαβε αμέσως τίνος ήταν το μωρό και για ποιο σκοπό το είχαν φέρει δίπλα της.Κατάλαβε γιατί ο Δίας την είχε ποτίσει με εκείνο το υπέροχο κρασί...Πετάχτηκε αμέσως όρθια με οργή και φώναξε τον άνδρα της να παραστεί μπροστά της.

Έτσι απότομα και οργισμένα καθώς σηκώθηκε η Ήρα,το γάλα ξέφυγε από τα στήθη της και τινάχτηκς μακριά...Οι σταγόνες που πήγαν ψηλά προς τον ουρανό,έγιναν πολλά-πολλά αστέρια που,από το γάλα της ονομάστηκαν Γαλαξίας.Είναι ένα θαμπό αυλάκι από άστρα που μοιάζει με σύννεφο και χωρίζει τον ουρανό στα δύο.Μπορεί να το δει κανείς εύκολα τα βράδυα του καλοκαιριού,μακριά από τις φωτισμένες πόλεις.

Οι σταγόνες από το γάλα της Ήρας που έπεσαν στη γη,μεταμορφώθηκαν σε ωραία και μυρωμένα λουλούδια,που ονομάστηκαν κρίνοι.

Έτσι λοιπόν πίστευαν οι αρχαίοι Έλληνες ότι δημιουργήθηκε ο Γαλαξίας στον ουρανό και φύτρωσαν οι κρίνοι στη γη.Ο κρίνος έγινε το αγαπημένο λουλούδι της Ήρας και μ'αυτό στόλιζαν τ'αγάλματα και τους ναούς της.

Το κρίνο θεωρείται και λουλούδι της αγνότητας.Ο άγγελος Γαβριήλ,όταν παρουσιάστηκε στην Παρθένο Μαρία για να της πει ότι τη διάλεξε ο Θεός για να ανσαρκώσει το Χριστό της προσέφερε ένα κρίνο.

Υπάρχουν πολλά είδη κρίνων,άγριοι και ήμεροι,σε πολλά μεγέθη και χρώματα.Η μυρωδιά τους είναι μία από τις πιο εκλεκτές,από τις πιο μεθυστικές που μπορεί να συναντήσει κανείς στο πολύχρωμο και παραδεισένιο βασίλειο των λουλουδιών.

4 σχόλια:

Vipera Lebetina είπε...

Πολύ ωραία, λουλουδάτη και δροσερή ανάρτηση! Ειδικά για κάποιυς μυθολογικά αναλφάβητους σαν και εμένα, μια ανάρτηση σαν αυτή ήταν εξαιρετικά διαφωτιστική!!!

fotonio είπε...

Χαχα!!!:P
Όντως λουλουδάτη και δροσερή,Vipera καλά το έθεσες...!
Οι μύθοι που κρύβονται πίσω από τα λουλούδια και τα ονόματά τους μπορεί να σε ξαφνιάσουν!

Unknown είπε...

Ναιι!!!!!!! Ήταν μια πραγματικά συναρπαστική ιστορία που δεν είχα ξανακούσει και δεν ήξερα, αν και πιο μικρή διάβαζα με βουλιμία μυθολογία!!!:] Μπράβο σου fotonio!!!!:DD

Unknown είπε...

A! Ξέχασα ακόμη να προσ8έσω ότι ο κρίνος είναι το αγαπημένο μου λουλούδιι!!!!!!!!!!

Δημοσίευση σχολίου