Κυριακή 27 Ιουνίου 2010

Vamos Uruguay!

Αφού λοιπόν αποκλειστήκαμε και μεις από το Mundial ώρα να υποστηρίξουμε μια ομάδα που αξίζει να βρίσκεται σε αυτή τη μεγάλη διοργάνωση. Αφού η Αγγλία την οποία πάντα υποστηρίζω με απογοήτευσε με το αποτέλεσμα με τον αγώνα της σήμερα με τη Γερμανία όχι ότι δεν άξιζε η Γερμανία αφού σίγουρα έπαιξε καλύτερα αλλά είμαι σχεδόν σίγουρη ότι αν το γκόλ του Lampard είχε μετρήσει οι Άγγλοι ίσως να είχανε δώσει περισσότερα στον αγώνα. Κι αφού το Μεξικό το έβγαλε από τη μέση ο Messi και η ομάδα του ενώ η Ιταλία και ο αγαπημένος μου Fabio Cannavaro γύρισαν άρον-άρον πίσω,υποστηρίζω ακόμα πιο πολύ Ουρουγουάη!!!

Λίγα λόγια για την Ουρουγουάη
Η Ουρουγουάη που ονομάζεται επίσημα Ανατολική Δημοκρατία της Ουρουγουάης ή Δημοκρατία Δυτικά του ποταμού Ουρουγουάη βρίσκεται στα νότια της Νότιας Αμερικής. Συνορεύει με τη Βραζιλία στα βόρεια,τον ποταμό Ουρουγουάη στα δυτικά,τον κόλπο Ρίο ντε λα Πλάτα που σημαίνει: <<Ασημένιος Ποταμός>>νοτιοδυτικά, με την Αργεντινή στην απέναντι όχθη και των δύο,και τέλος με τον νότιο Ατλαντικό Ωκεανό νοτιοανατολικά.Περίπου ο μισός πληθυσμός της χώρας ζει στην πρωτεύουσα και μεγαλύτερη πόλη το Μοντεβιδέο.Είναι η δεύτερη μικρότερη ανεξάρτητη χώρα στη Νότια Αμερική,μεγαλύτερη μόνο από το Σουρινάμ και μία από τις πλέον σταθερές πολιτικά και οικονομικά. Έχει έκταση 176.220 ετρ. χλμ. και πληθυσμό 3.494.382 κατοίκους.


Αυτό που μου έκανε εντύπωση για την Ουρουγουάη είναι ότι έχει αρκετά κοινά με τη χώρα μας. Έχουν ως πολίτευμα την προεδρική αντιπροσωπευτική δημοκρατία που μοιάζει λιγάκι με το δικό μας,την προεδρευόμενη αντιπροσωπευτική και κοινοβουλευτική δημοκρατία,έχει υποστει πολλά βάσανα από ξένους καταδρομείς ενώ(guess what!) το εθνικό σύνθημά της είναι Libertad o Μuerte που σημαίνει Ελευθερία ή Θάνατος...
Ακόμα,υπήρξαν μεγάλες προσπάθειες και αγώνες για να ανεξαρτητοποιηθεί,έχει εύκρατο κλίμα,μάλλον θερμό και έχει αντιμετωπίσει οικονομικά προβλήματα ενώ έχει χαμηλό ποσοστό γεννήσεων και ψηλό σχετικά μέσο όρο ζωής αλλά και η σημαία της μου θυμίζει λίγο από Ελλάδα.

Άλλα αξιοσημείωτα:
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ουρουγουάη προωθεί τα προϊόντα της ως "φυσικά" ή "οικολογικά".

Εκστρατείες όπως "Βοδινό της Ουρουγουάης ταϊσμένο με χόρτα" και "Φυσική Ουρουγουάη" στοχεύουν να καθιερώσουν την Ουρουγουάη ως βασικό προμηθευτή βοδινού κρέατος, κρασιού και άλλων τροφίμων.

Τα τελευταία χρόνια έχει αναπτυχθεί ο αγροτουρισμός, ο οποίος χρησιμοποιεί τους παραδοσιακούς ή φολκλορικούς συνειρμούς που φέρει η κουλτούρα των γκάουτσο και τα ιστορικά αγροκτήματα της χρυσής εποχής της Ουρουγουάης.

Οι περισσότεροι Ουρουγουανοί μοιράζονται την ισπανική πολιτισμική παράδοση παρ'όλο που που περίπου οι μισοί κατάγονται από την Ιταλία.(Και Ισπανία και Ιταλία μέσα σε μια χώρα; I love this country!)

Η Ουρουγουάη διακρίνεται από υψηλό ποσοστό αλφαβητισμού(96,79%),μεγάλη αστική μεσαία τάξη και σχετικά ομοιόμορφο καταμερισμό εισοδήματος.

Επίσης αξιοσημείωτο είναι ότι η Ουρουγουάη δεν είναι καμία χώρα άσχετη από αθλήματα καθώς έχει πετύχει πολλές διακρίσεις στο ποδόσφαιρο όπως χρυσα μετάλλια στους Ολυμπιακούς Αγώνες το 1924 και 1928,δύο Παγκόσμια Κύπελλα Ποδοσφαίρου το 1930 και 1950 και 14 Copa America.Επίσης διαδεδομένο άθλημα είναι το ράγκμπι με την εθνική ομάδα να έχει λάβει μέρος στο παγκόσμιο κύπελλο ράγκμπι το 1999 όσο και το επόμενο,το 2003.Η ομάδα είναι δεύτερη στην κατάταξη της Νότιας Αμερικής.Και τέλος,δημοφιλείς είναι οι καταδύσεις και το μπάσκετ.

Όχι τόσο αξιοσημείωτα:

Η οδήγηση γίνεται στα δεξιά.

Υπάρχει ένας αργεντίνικος θύλακας εντός της επικράτειας της Ουρουγουάης, το νησί Μαρτίν Γκαρσία. Βρίσκεται κοντά στο σημείο όπου συναντώνται οι ποταμοί Παρανά και Ουρουγουάη, μόλις ένα χιλιόμετρο μέσα στα ύδατα της Ουρουγουάης, περίπου 3,5 χιλιόμετρα από την ουραγουαϊανή ακτή, κοντά στη μικρή πόλη Μαρτίν Τσίκο (η οποία βρίσκεται στο μέσο της απόστασης Νουέβα Παλμίρα - Κολόνια).

Η συμφωνία που επιτεύχθηκε ανάμεσα στην Αργεντινή και την Ουρουγουάη το 1973 επαναβεβαίωσε τη δικαιοδοσία της Αργεντινής στο νησί, φέροντας τέλος σε μια διαμάχη μεταξύ των δύο χωρών η οποία κράτησε περίπου έναν αιώνα. Σύμφωνα με τους όρους της συμφωνίας, το Μαρτίν Γκαρσία θα παραμείνει αποκλειστικά φυσικό πάρκο. Η έκτασή του είναι γύρω στα 2 τετραγωνικά χιλιόμετρα και ο πληθυσμός του περίπου 200 άνθρωποι. Επιπλέον, η Γκλόρια Ρεκόδα έχει αποκλειστικά δικαιώματα γης στο ένα τέταρτο του νησιού.

The Uruguay national football team
Δικός μου αγαπημένος είναι o Diego Lugano,ο αρχηγός. Παρ'όλο που γενικά δεν μ'αρέσουν καθόλου οι ξανθοί,με το Diego έχω ένα θέμα που έχει αναστατώσει την οικογένεια γιατί δεν μπορώ να κρατηθώ και να μην ουρλιάξω όταν τον βλέπω...!

Ο Diego λοιπόν παίζει ώς αμυντικός ενώ ένας δεύτερος Diego, o Forlan, είναι ο άσος της ομάδας με το δεκάρι στην μπλούζα του.

Διάβασα ότι ο Ντιέγκο Φορλάν ήταν κάποτε ανέκδοτο στο Μάντσεστερ:ένας ξανθός ουρουγουανός,που δεν μπορούσε να σκοράρει ούτε σε κενό τέρμα. Στην Ισπανία βρήκε τον εαυτό του και σήμερα,στα 31 του,είναι εθνικός ήρωας στην πατρίδα του.Αν θυμόμαστε αυτό το Μουντιάλ για τις βουβουζέλες,θα θυμόμαστε και τη στιγμη που σταμάτησαν:στο γκολ του Φορλάν κόντρα στην <<οικοδέσποινα>> Νότια Αφρική,που άφησε τους φιλάθλους,απλώς,χωρίς ανάσα.

Η Ουρουγουάη πέρασε στη φάση των 16 χωρίς καμία ήττα,τερματίζοντας πρώτη στον όμιλό της ενώ μετά από τον νικητήριο αγώνα με τη Νότιο Κορέα πέρασε στους προημιτελικούς μετά από γκόλ που πέτυχε ο Σουάρεζ και θα αντιμετωπίσει την Γκάνα έναν όχι και τόσο έυκολο αντίπαλο αν κρίνω και από το παιχνίδι της με τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.
Εύχομαι να τα καταφέρει και να σηκώσει και το κύπελλο!!!!

Vamos Uruguayyyy!
Vamos Diegoo!!!

Σημειώσεις:Το άλμπουμ μου με τα αυτοκόλλητα του Μουντιάλ έχει ξεπεράσει τα 550 και εννοείται πως περιλαμβάνεται όλη η ομάδα της Ουρουγουάης εκτός από 2 παίκτες...:(
Vipera ξέρω ότι θύμωσες που δεν ήμουν με την Αργεντινή στο match με το Μεξικό...Sorry και ελπίζω σε άφεση των αμαρτιών μου...:P;)
And thanks to: wikipedia, pamemundial και Κ της Καθημερινής.






2 σχόλια:

Vipera Lebetina είπε...

Με τέτοια ωραία ανάρτηση φυσικά και έχεις άφεση αμαρτιών! Ωραία παρουσίαση, επιχείρησε και άλλες!
Στην πρώτη παράγραφο, τι θέλεις και ξύνεις πληγές! Αγγλία, Ιταλία... Μπουχουχου, σνιφ, σνιφ!
Άντε, και η Ουρουγουάη καλή είναι, αρκεί να μην παίζει με την ομαδάρα! :Ρ

fotonio είπε...

Χαχα!!Ναι πάει ο Fabio,πάει και ο Steven...
Σ'ευχαριστώ πολύ Vipera μου για τα καλά σου λόγια!!:)

Δημοσίευση σχολίου