Σάββατο 11 Σεπτεμβρίου 2010

A beautiful summer!(Part 1:Θάσος)

Hello,hello!
Να'μαι!Μετά από τόσο καιρό κάνω ανάρτηση ξανά.Έμπαινα αρκετά συχνά στο blog και έγραφα αναρτήσεις τις οποίες δε δημοσίευα κυρίως επειδή δεν ήθελα να παραδεχτώ ότι το καλοκαίρι τελείωσε.Αλλά σήμερα το κατάλαβα πιο πολύ από κάθε άλλη μέρα.Έβρεξε,φόρεσα ζακέτα μετά από αρκετό καιρό,αγόρασα βιβλία και τσάντα για την καινούρια σχολική χρονιά,τακτοποίησα το γραφείο μου και τέλος φύτεψα τα τελευταία λουλούδια και λαχανικά ενώ άρχιζε το αυτόματο πότισμα και φοβήθηκα μήπως κρυώσω γι'αυτό και μπήκα μέσα..Αν ήταν καλοκαίρι με χαρά θα είχα καθίσει να βραχώ!

Για να πώ την αλήθεια δεν κατάλαβα και πολύ το πώς πέρασαν οι μέρες και γύρισα από τις διακοπές.Μείναμε όπως κάθε χρόνο στην Πάργα σε ένα καμπινγκ το οποίο επισκεφτόμαστε εδώ και 10 χρόνια.Αλλά επισκεφθήκαμε και για πρώτη φορά το <<σμαραγδένιο νησί>>,τη Θάσο.Επίσης επισκεφθήκαμε τη Θεσσαλονίκη και την Κέρκυρα για μια μονοήμερη εκδρομή.Πεταχτήκαμε κι ένα σαββατοκύριακο Σύββοτα κι άλλο ένα Πρέβεζα-κανείς δεν ήθελε να παραδεχτεί ότι τελειώσαμε τις διακοπές μας...

Tο καλοκαίρι αν και δεν ήταν όπως το περίμενα ήταν αρκούντως ευχάριστο ακόμα κι αν δεν μπόρεσα να κάνω όσα πράγματα ήθελα.Πάντα το παθαίνω,κάνω υπερβολικά πολλά σχέδια..

Το καλοκαίρι αυτό περιείχε αρκετό αλκοολ:μπύρες,κοκταίηλ(pina colada,blue lagoon & sex on the beach)και ένα σφηνάκι το οποίο δεν κατάλαβα και πολύ τι είχε μέσα πάντως είχε kahlua.

Έκανα ανακωχή με τον εχθρό.
Just kidding,γνώρισα έναν Ολλανδό με τον οποίο κάναμε παρέα (Dave*_*).Αλλά του τα πα και ένα χεράκι για την ομάδα του.Εξεπλάγη αρκετά όταν του είπα ότι υποστήριζα την ομάδα της Ουρουγουάης.Ναι αγαπητέ δεν αγαπούν όλοι την ολλανδική ομάδα!Παρένθεση:οι ολλανδοί ξέρουν να ακούν μουσική!

Γέλασα δίπλα στη φωτιά μέχρι αργά στην παραλία.
Έκανα jet ski.
Oύρλιαξα.
Συνάντησα ανθρώπους από τα παλιά.
Άκουσα μουσική κοιτώντας τα αστέρια.
Άρχισα μια νέα ιστορία.
Διάβασα.
Γνώρισα.
Ξάπλωσα.
Ξεκουράστηκα.
Έτρεξα.
Έπαιξα.
Έμαθα.
Συμβούλεψα.
Έκλαψα.
Και άλλαξα.
Ωρίμασα.


Στη Θάσο επισκέφθηκα ένα πολύ ενδιαφέρον μουσείο το οποίο ανακαινίστηκε πρόσφατα και μου άρεσε πολύ μπορώ να πω.

Στην εικόνα φαίνεται πόσο μακριά ήμασταν Vipera!Aπόσταση Πάρος-Θάσος!
Τον 7ο αιώνα π.Χ οι Παριανοί πήραν ένα χρησμό από το μαντείο των Δελφών που έλεγε:<<Να πεις στους Παριανούς,Τελεσικλή,ότι σου παραγγέλλω,να κτίσεις στο νησί Αερία μια πόλη που να φαίνεται από παντού>>. Ο Τελεσικλής πήρε τον γιό του Αρχίλοχο,τον φημισμένο ποιητή,και με άλλους Παριανούς κατέλαβαν τη Θάσο,όπου και εγκαταστάθηκαν. Στη συνέχεια,ίδρυσαν μια σειρά από αποικίες στην απέναντι ακτή. Έτσι η Θάσος αναπτύχθηκε τόσο πολύ,ώστε να έχει πάνω από 60.000 κατοίκους και να ονομάζεται<< η Αθήνα του Βορρά>>. Η ανάπτυξη αυτή στηρίχθηκε στις πλούσιες πρώτες ύλες(μάρμαρο,σίδερο,χρυσό όπως και στα προϊόντα της,ιδιαίτερα το κρασί).
Έκοψαν νομίσματα που κυκλοφόρησαν σε όλη τη Μεσόγειο για εκατοντάδες χρόνια.Ο <<Θάσιος οίνος>>δε,υμνήθηκε από όλους σχεδόν τους ποιητές στην αρχαιότητα.

Το μουσείο που επισκέφθηκα ήταν αρχαιολογικό αλλά αξίζει να σημειωθεί ότι η Θάσος έχει πλούσια ιστορία και έχει περάσει από πολλά βάσανα και κατακτητές.

Αρχικά μας είχαν πει ότι απαγορεύεται η φωτογράφηση.Παρ'όλα αυτά εγώ πήρα τη φωτογραφική μου και ρώτησα παρακάτω αν γίνεται να βγάλω χωρίς φλας.Ευτυχώς γινόταν!


Μπορούσε κανείς να επισκεφτεί και τον αρχαιολογικό χώρο.Λόγω έλλειψης χρόνου(θέλαμε να πάμε και στην Αλυκή) δεν τον επισκεφτήκαμε αλλά μοιάζει πολύ όμορφος και γαλήνιος..

Μερικές εικόνες από το μουσείο:


Κεφαλή του Θεού Ερμή από ερμαϊκή στήλη.Αγορά 4ος αι.π.Χ

Ηρακλής.


Προτομή ίσως ιέρειας της Άρτεμης,Ιερό Αρτέμιδος.Ρωμαϊκή εποχή.Εμένα μου θυμίζει παραδοσιακή στολή.


Άγαλμα Νίκης ως Ακρωτήριο.Ελληνιστική περίοδος.

Τραπεζοφόρο με σύμπλεγμα Διονύσου που θα υποβασταζόταν από νεαρό Σάτυρο.2ος αι.π.Χ

Το καλύτερο για το τέλος!


Από πάνω μπορεί κανείς να παρατηρήσει τα μαλλιά του κούρου που πέφτουν σε τακτοποιημένους βοστρύχους(μπούκλες) στους ώμους και στην πλάτη και συγκρατούνται ψηλά με μια ταινία που δένει πίσω σε <<κόμπο του Ηρακλή>>.
Το χωριό Θεολόγος εκτός από τα περιβόητα ψητά που προσφέρει είναι ένα πολύ όμορφο και γραφικό χωριό.

Το πιο όμορφο τσαγκάρικο!


A sweet home!


Ding Dong!

Λίγο πιο έξω από το μουσείο.Αυτή η φωτογραφία για μένα είναι καλοκαίρι.

Η είσοδος του δημοτικού σχολείου.


Το παγκάκι του δημοτικού.



Path to Happiness.

Παραδοσιακά σπίτια.

Καλοκαιρινές ευχές.

Peacefulness.

Σ'ένα άλλο χωριουδάκι του οποίου το όνομα μου διαφεύγει συναντήσαμε ένα πολύ όμορφο μέρος.
Είχε νερόμυλο και τραπεζάκια για να καθίσεις,ενώ οι ιδιοκτήτες σου προσέφεραν σπιτικά γλυκά τα οποία είχαν φτιάξει από φρούτα του κήπου τους.Το σύκο ήταν το καλύτερο!Εντύπωση μου έκανε που οι άνθρωποι αυτοί είχαν έρθει από την Καβάλα και είχαν παρατήσει τις δουλειές τους-ο άνδρας ήταν αρχιτέκτονας αν θυμάμαι καλά- και είχαν έρθει να ζήσουν στη Θάσο στη φύση!



Όσο τρώγαμε τα γλυκά μας,αργότερα και τη σαλάτα,τις πατάτες και τα ντοματοκεφτεδάκια-ή κάπως έτσι-είχαμε έναν απρόσμενο επισκέπτη!
Ένα πανέμορφο άσπρο άλογο!

Οι μέρες κύλησαν λοιπόν πολύ όμορφα στη Θάσο,το ένα από τα μέρη που πήγα φέτος διακοπές.
Αλλά επειδή η ώρα έχει πάει 6 η ώρα και είπαμε,να ξενυχτήσω τελευταία μέρα αλλά νομίζω ότι το παράκανα λιγάκι!
Αύριο το 2ο part με φωτογραφίες και αναμνήσεις από Πάργα και Κέρκυρα!



1 σχόλια:

lunatic είπε...

πέρασα κι εγώ κάποιες πολύ όμορφες μέρες στη Θάσο με καλούς μου φίλους...

Δημοσίευση σχολίου